+90 212 234 9234

TR| EN |

Diş Protezleri

Diş Protezleri

TAKILIP -ÇIKARTILABİLEN PROTEZ KULLANACAK HASTALARIMIZA GEREKLİ BİLGİ VE ÖNERİLER

Yeni protezleri kullanmayı öğrenmek zaman ve sabır ister. Bu, özellikle hayatında ilk kez protez kullanacaklar için daha da geçerlidir. Önceden protez kullanmamış olsanız bile şunu bilmelisiniz ki yeni protezleriniz kullanmış olduklarınızdan farklıdır ve bazı alışkanlıklarınızı değiştirmeniz , hatta bazı yeni alışkanlıklar kazanmanız gerekecektir.

Aşağıdaki bilgiler, alışma devresi sürecinde aklınıza gelecek bazı soruları cevaplandırmada size yardımcı olacaktır. Verilen öğütler, aksine birşey söylemedikçe geçerlidir. Sizin özel durumunuzun gerektirdiği değişiklikleri bizler ayrıca belirtiriz. Eğer aşağıda cevabını bulamadığınız sorularınız olursa lütfen not ediniz, ilk kontrol oturumunda onları biz yanıtlamaya çalışacağız. Proteziniz ile ilgili öğütleri yalnız bizden almalısınız. Çeşitli reklamlara, yayınlara veya kişilere göre hareket etmemelisiniz ve kendinizi protez kullanan başka kişilerle karşılaştırmamalısınız. Çünkü her hastanın ağız yapısı farklıdır.

 

TAM PROTEZLER

Ağzınızda hiç doğal dişiniz kalmamışsa kullanacağınız protez tam protezdir. Tam protezlerle ilgili olarak aşağıdaki konularda belirtilenleri iyice anlamalı ve önerilere uymalısınız.

 

TAKILIP ÇIKARILAN PROTEZLER İLE İLGİLİ
SIKÇA SORULAN SORULAR

  1. Ne kadar sürede yeni dişlerime kavuşabilirim?
    -Dental laboratuarını bünyesinde bulunduran kliniklerde dört seansta -yaklaşık bir hafta içinde- yeni dişlerinize kavuşabilirsiniz.
  2. İstediğim formda ve renkte diş yaptırabilir miyim?
    – İstediğiniz formda ve renkte diş yaptırabilirsiniz. Ancak en çok yanılgıya düşülen konu, başka bir kişide gördüğünüz dişin size de aynı şekilde uygun olacağını düşünmektir. Herhangi bir sanatçıda çok güzel görünen dişler size milimetrik bir biçimde uygulansa bile, sizin yüzünüzün şekli, ten, göz, saç renginiz, hatlarınız ve yaşınız aynı dişilerin sizde çok farklı görünmesine yol açabilir. İdeali, diş hekiminizle aynı estetik görüşe sahip olmanız ve ve onun tecrübelerinden faydalanmanızdır.
  3. Hemen rahat eder miyim?
    – Yeni protezlerinizi ağzınızda yabancı ve büyük hissedebilir, dudak ve yanaklarınızda dolgunluk hissi duyabilirsiniz.
    – Tam protezlere uyum sağlama büyük ölçüde dil, yanak ve dudakların becerikli biçimde kullanımına bağlıdır. Eğer diliniz normalde alt ön dişlerinize göre geride bir konumda durmakta ise, dilinizi daha önde bir konumda tutmaya gayret gösteriniz, öyle ki normalde, diliniz alt ön dişlerinizin iç yüzeylerine dokunur durumda istirahat etsin. Bu konum, alt protezinizin yerine daha sağlam oturmasını sağlar. Yüz kaslarınız da yeni duruma uyum sağladıkça protezlerinizin yerinde durmasına yardım edeceklerdir. Dil ve dudaklarınızla protezinizi yerinden oynatmak gibi bir alışkanlık kazanmamaya dikkat ediniz.
    – Tükrük bezleriniz proteze alışana kadar (İlk birkaç gün) fazlaca tükrük salgılayabilirler.
  4. Protezimi ara ara çıkartabilir miyim?
    – Eğer protezinizi bir süre için takmazsanız yeniden taktığınızda alışmanız daha güç olur. Alt proteze alışmak ise genellikle üst proteze alışmaktan daha güçtür.
    – Protezleriniz siz de dahil hekim, teknisyen gibi birçok kişinin büyük emek ve zaman harcamalarını gerektirmiştir ve yurt dışından getirtilen değerli malzemelerle size özgü olarak bitirilmiştir.Bu nedenle protezlerinizi kullanmaktan gereksiz yere vezgeçmeyiniz.
  5. Protezim takıldıktan sonra ağrım olur mu?
    – Protezler yapılırken büyük özen ve dikkat harcanmakla beraber özellikle yeni takıldıklarında ağızın bazı yerlerini vurabilir ve acıtarak yara yapabilirler.
    – Protezlerinizi kendiniz düzeltmeye kesinlikle kalkışmayınız. İlk 24 saat içinde ve ondan sonraki, ilk 48 saat içinde bize gelmenizi bekleriz. Böylelikle ağrılı noktaların aşırı bir duruma neden olmasına zaman kalmadan protezlerinizde gerekli düzeltmeleri biz yaparız. Protezlerinizi en az bir hafta çıkartmadan yatınız.
    – Vuruk ve ağrı yapan nokta ve bölgelerin yerlerini doğrulukla belirleyebilmek için bize gelmeden önce protezinizi en az 8 saat süre ile takmanız gerekmektedir. Bu nokta ve bölgelerin düzeltilmesinden hemen sonra rahatlayacaksınız.
  6. Konuşmam değişir mi?
    – İlk bir kaç gün konuşmada ve bazı kelimeleri telafuzda zorlukla karşılaşabilirsiniz. Yeni protezlerle eskisi gibi konuşabilmek için bir süre pratik yapmak gereklidir. İlk günlerdeki konuşma bozukluğu uzun sürmez. Normal konuşmaya dönmek genellikle birkaç haftayı gerektirir.
    Yüksek sesle okuyarak konuşmanızı geliştirebilirsiniz.Söylenmesi zor gelen kelimeleri veya heceleri tekrarlayınız.
    – Bazı sesleri çıkarmakta doğabilecek küçük sorunları kendiniz, sizi dinleyenlerden daha iyi fark edebilirsiniz..
  7. Rahat yiyebilecek miyim? 
    – Protezler ile iyi çiğneyebilmeyi öğrenmek normal olarak 2-4 haftayı gerektirir.
    – Çiğnemeye ufak parçalara bölünmüş yumuşak gıdalarla başlamalısınız.Yeni protezlerinizi başlangıçta parça et, fındık, çiğ sebze ve taze ekmek gibi yenilmesi güç yiyeceklerle denemeye kalkışmayınız.
    Eğer çiğneme çenenenin iki tarafıyla aynı anda yapabilirse protezlerin oynama eğilimi azalır.
    – Protezlerle ısırırken yiyecekleri arka dişlerin arasına yerleştiriniz. İçeri ve yukarı yönde gelen kuvvetler protezleri yerinde tutucu niteliktedir. Ön dişlerinizle ısırmayınız, zira bu alışkanlık protezlerinizin yerinden oynamasına ve dikkatinizin protez üzerine çekilmesine neden olacaktır.
  8. Protezlerime nasıl bakacağım? 
    Protezler günde en az iki kez esaslı bir şekilde fırçalanmalıdır. Protezler ağızdan çıkarılmalı, sert kıllı bir diş fırçası ve sıvı deterjan ile temizlenmelidir. Sıvı deterjanlar protezleri çizebilecek nitelikte olan diş macunlarından daha az aşındırıcı özelliğe sahiptirler.
    – Protezler, içinde su bulunan geniş bir kap veya nemli bir bez üzerinde fırçalanmalıdır. Böylelikle elinizden kayıp düşmesi halinde protezlerin kırılma olasılığı azaltılmış olur.
    – Protezinizde oluşan lekelenmeleri temizlemek için ticari preparatları kullanmayınız.
    – Protezler ağızda olmadıkları sürece içi sıcak olmayan su ile dolu bir kap içinde korunmalıdır. Böylelikle kurumaları ve boyutsal değişikliğe uğramaları önlenmiş olur.
    – Protez tozları veya diğer yapıştırıcıları bizlere danışmadan kullanmayınız. Eğer size bir yapıştırıcının gerekliliğini düşündüren herehangi bir neden varsa, bu problemi lütfen bizlerle görüşünüz.
  9. Yeni protezlerimide gece yatarken çıkartacak mıyım?
    – Protezler, destekleyen dokuların dinlenmeleri için, günde en az 8 saat ağızdan çıkarılmalıdır.
    – Araştırmalar göstermiştir ki, protezinizin altındaki yumuşak dokular ve kemik 24 saat sürekli protez basıncı altında kalırlarsa bu dokuların erime miktarları ve süratleri artar. Bir başka deyişle ilk bir iki haftadan sonra gece yatarken, protezlerinizi çıkarmanız uygun olur.
    – Düzenli tıbbi kontrollerinizi ihmal etmeyiniz. Genel sağlık durumunuz, ağız dokularınız ve bu dokular ile çene kemiklerinin protezlere olan direncini etkiler.

 

KONTROLLER

Periodik ağız muayeneleri sizin içinde en az protez kullanmayanlar kadar önemlidir. Proteziniz ağzınız için uyumsuz bir duruma geldiğinde siz farkına varmadan destekleyen dokulara zarar verebilir. Ağzınızda protezlerinize bağlı yaralar oluşabilir. Kontrol muayenesi için yılda en az iki kez gelmelisiniz.

 

BÖLÜMLÜ PROTEZLER (PARSİYEL PROTEZLER)

Eğer ağzınızda bir kısım kendi doğal dişleriniz varsa proteziniz bir bölümlü protezdir.

“Tam protezler” başlığı altında yazılanların çoğu bölümlü protez kullananlar içinde geçerlidir. Bunlara ek olarak:

Protezlerin yanısıra kendi dişlerinizin (özellikle üzerine kanca gelen) dişlerin temizliğinde daha da titiz davranmalısınız. Çünkü bu dişler protezin tutunmasında ve taşınmasında önemli rol oynamaktadır.

 

09 Şubat 2015
6.103 kez görüntülendi

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZIN

tr_TRTurkish